PRIMER TRIMESTRE 2018/2019: SORTIDES

Acabat el primer trimestre acadèmic, i en portes de tancar el trimestre natural, volem oferir-vos un resum de les moltes activitats que s’han portat a terme des del departament de Ciències en esta primera part del curs. En algunes de les fotografies de les activitats veureu al professorat, als monitors de les activitats, o als conferenciants. En aquesta ocasió també podreu veure a Ferran Borràs Grañana, biotecnòleg exalumne nostre,  que ha estat fent les pràctiques del màster del professorat entre natros. 

Moltes d’aquestes activitats ja s’havien organitzat en cursos anteriors, i quan les repetim, és perquè trobem que han estat exitoses, tant per l’aprofundiment en les matèries que es treballen a classe, com en la dinàmica i l’interès que desperten en l’alumnat. En la pàgina web del centre, el grup de facebook de l’institut o a l’instagram, podeu trobar alguns articles, posts o fotografies que hem anat publicant al respecte. Com que en són tantes, hem decidit publicar-les en tres entrades: Sortides, Xerrades i Pràctiques, tot i que algunes activitats no es corresponen exactament amb el títol. 

Aquí van les sortides. Per a assegurar-nos que realment aquestes sortides han estat exitoses, enguany hem elaborat uns formularis per a què els mateixos alumnes valoren la sortida. I els resultats ens han confirmat el que ja pensàvem: l'alumnat no només aprèn, sinó que gaudeix de la ciència i es veu engrescat a continuar aprenent amb aquesta motivació.


OCTUBRE: Riu Sénia 1r d’ESO
L’alumnat i professorat vam poder gaudir d’una sortida que segueix el recorregut del Riu Sénia al seu pas pel poble de La Sénia, amb les explicacions dels educadors ambientals del Parc Natural dels Ports. Vam sortir del centre d’informació del PN dels Ports i, caminant, vam fer la ruta circular planificada. Es va parlar de fauna (cranc de riu americà, llúdriga, picot verd, porc senglar,...), vegetació (bosc de ribera, aromàtiques, fruits,...), qualitat de l’aigua i usos del riu, entre d’altres. L’alumnat va participar amb preguntes, va elaborar un quadern de treball i va gaudir d’una jornada d’aprenentatge al camp. 


OCTUBRE: Sòl-de-Riu 4t d’ESO, optativa de Biologia i Geologia
Aquest és el segon any que realitzem aquesta activitat, com a Escola Blava, a l’Institut Sòl-de-riu. És una activitat que resulta molt engrescadora per l’alumnat ja que realitzem una sortida a un entorn proper (aquest any en autobús de línia), fem cinc pràctiques diferents i es treballa en grup. És perfecta! Vam començar la jornada fent una passejada pel costat del riu per observar les espècies de plantes que hi ha. L’alumnat es va sorprendre molt quan va escoltar els dos professors de ciències dir els noms científics de les diferents espècies d’aquest ecosistema (deien: què difícil, com podeu saber tants noms!). Desprès van analitzar la geologia i formació del penya-segat, les restes de fauna, flora, algues i humanes. No van poder veure les espècies dins l’aigua, a la zona intermareal, ja que la mar estava prou moguda, però ho van poder fer amb els pòsters i guia de flora i fauna. També van prendre mides en diferents punts de la platja amb unes barres graduades que ens va fabricar el professor Alfredo al taller de manteniment (moltes gràcies!), per després dibuixar el perfil de la platja a l’aula. Per últim, van poder agafar la mostra de plàncton per després observar-la amb els microscopis al laboratori . Només cal afegir que ens va servir per cohesionar el grup.


Novembre: Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), Batxillerat
El dia 8 de novembre, l'alumnat que cursen la matèria de Biologia de primer i segon de Batxillerat, acompanyats pels professors Anna Valle i Fernando Juan, van visitar el PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona)
Es el segon cop que alumnes del centre realitzen aquesta visita, ja que es troba programada com una sortida de caràcter bianual, i bàsica en el seu procés d’aprenentatge de conceptes importants del currículum de biologia de Batxillerat.

En aquesta visita vam rebre l’honor de ser rebuts per Mònica Rodríguez, responsable de comunicació, i Maria Lluch, doctora responsable de una de les línies de recerca capdavanteres en el PRBB. Totes dues ens van rebre i guiar, en primer lloc explicant la història del PRBB i dades sobre les seues dimensions i centres de recerca que acull, en segon lloc, i per part de la Doctora Lluch, exposant les línies mestres i els objectius de la recerca que dirigeix, i que es troba dintre de la Biologia Sintètica. En concret, ens va explicar que es troben en fase de disseny d’una eina per evitar les infeccions en pulmons en pacients intubats, que pot servir també per sistemes de vacunació i per al tractament contra el càncer de pulmó. Entrant en detall, es tracta de modificar e introduir en un bacteri del gènere Micoplasma els gens que codifiquen per un seguit de proteïnes que actuarien en els alvèols i bronquis pulmonars.

Una recerca que va generar, a mesura que ampliava les explicacions, la curiositat, interès i motivació dels nostres alumnes, que van posteriorment mostrar l’interès fent preguntes i dubtes sobre parts de l’exposició.

Posteriorment, ens van acompanyar i mostrar alguns dels laboratoris i serveis comuns dels que fan ús els investigadors, així com fent petites explicacions d’alguns dels aparells que avui en dia són molt emprats en la biologia molecular. Després de recórrer diferents plantes de l’edifici, vam donar per finalitzada l’estàda, que se’ns va fer curta donat que es tracta d’un entorn únic i extraordinari envers el que es pot veure en els nostres voltants habituals.
Més fotos a l'àlbum: https://photos.app.goo.gl/ddwGDukuEbamARdi6




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CURS 2022/2023

DISSECCIÓ DE RONYONS DE CORDER A 3R D'ESO

Fira de Ciències Maig 2023