Curs 24/25

Us deixem aquí imatges i vídeos d’algunes de les activitats de ciències que hem portat a terme al llarg del curs. Algunes han anat sortint a les xarxes socials. Aqui en podreu veure unes poques, i moltes més a l’Àlbum de Google Fotos 24/25.

Reptes de Física i Química de 1r de Batxillerat

Durant el segon trimestre d’aquest anys, l’alumnat d’aquesta matèria de Batxillerat ha estat analitzant les propietats de diferents mostres d’aigua al nostre laboratori: duresa, nitrats, fosfats, pH, conductivitat, clorurs, … Han elaborat els seus propis protocols i han creat poster científics per tal de mostrar el procés i els resultats que han obtingut. Una de les proves, la dels nitrats, es va portar a terme al Laboratori d’Indústries Alimentàries de l’Institut Montsià d’Amposta, on van estar acompanyats per la seua professora Elena Fonollosa.


I en aquest trimestre últim trimestre, l'alumnat de Reptes de Física i Química 1r BAT ha treballat en un projecte que combina ciència, tecnologia i programació. En aquest projecte han après a programar dispositius electrònics senzills, com les Micro:bit, i aplicar els coneixements científics per mesurar el nivell de soroll a diferents espais del centre. Un cop construït el sonòmetre, l’hem fet servir per comparar-ne les dades amb les que proporcionen diverses aplicacions de mòbil dissenyades per a la mateixa funció.


Química de Batxillerat

Tenim vídeos i fotografies d’alguna de les pràctiques de laboratori. En podeu veure molts més a l’Àlbum del Google Fotos 24/25.



3r d’ESO

L’alumnat ha preparat un Google Sites amb totes les pràctiques de Física i Química i Biologia i Geologia del curs. Us oferim el Google Sites d’Alina Luca com a exemple.


Al llarg del curs, l’alumnat de 3r d’ESO, també han elaborat posters de base mèdica relacionats amb el bloc temàtic de la nutrició. En l’àlbum de fotos de posters de biologia els podeu veure tots, i aquí vos en mostrem un.


Matèries de Ciències de 4t d’ESO i Batxillerats

L11 de novembre, vam tenir la xerrada exalumna Aida Salvador Llombart, dins del Cicle de Xerrades d’Orientació Acadèmica que organitza cada any el Departament de Ciències. Aida és Graduada en Geologia per la UB i ha fet el màster “Ciències de la Terra: Geologia ambiental i aplicada”, de la Universidad de Salamanca. Ha treballat com a tècnica de laboratori de Palinologia a Salamanca i ha fet les pràctiques d’empresa al GEO3BCN-CSIC. Ens va explicar què és la Geologia, de quines especialitats consta, i de què pot treballar un geòleg, apart de contar-nos una mica com ha anat el seu recorregut acadèmic des que va acabar el Batxillerat al 2018. Els alumnes de Ciències de 4t d’ESO i BAT van estar molt atents a les seues explicacions i segur que moltes de les seues explicacions els ajudaran a orientar-se en les decisions que hauran de prendre en el seu futur immediat. que ens va parlar dels estudis de Geologia que ja ha acabat, del seu pas per la universitat i de les seues idees de futur.


1r ESO

Amb el projecte Coltan, i la recollida de residus de mòbils que s'ha portat a terme entre els dos darrers cursos, hem aconseguit apadrinar dos ximpancés, Perriné i Zezé. A part de moltes altres activitats, els alumnes van dissenyar diferents contenidors per a poder dipositar mòbils en desús i els van distribuir per diferents parts llocs del poble. Amb la campanya “Mobilitza’t per la selva” organitzat per l’Institut Jane Goodall", hem aconseguit apadrinar els dos ximpancés. Podeu llegir l'article complet amb les explicacions de com ha anat el procés a la web del centre.


1r de BAT

Del projecte Erasmus  Wonderful Water que estan portant a terme l’alumnat de 1r de Batxillerat, ja hem fet algunes publicacions a la web del centre, per tant, us remetem allí si ho voleu consultar,

I si voleu, també podeu  consultar el Google Sites Wonderful Water, on  expliquem amb més detall cadascuna de les activitats del projecte, incloses les mobilitats  dels professors i de l’alumnat.



Amb el mateix títol que l’Erasmus, el projecte eTwinning Wonderful Water ha tingut com a objectiu l’elaboració d’un joc sobre l’aigua entre l’alumnat de 6 centres europeus (Portugal, Espanya, França, Turquia, Romania i la República Txeca). El professorat va crear les regles del joc i l’alumnat va ser dividit en 11 equips transnacionals, cadascun dels quals treballava un tema diferent a partir de la lectura d’articles, entrevistes a especialistes, … Després cada equip va crear les preguntes i respostes, reptes i imatges per al tauler les targetes del joc. Amb el joc, l’alumnat serà més conscient dels problemes amb què s'enfronten tots els éssers vius en el futur, com el consum de l’aigua, la contaminació, les sequeres, les inundacions o l'augment del nivell del mar. 

En l’actualitat el projecte es troba en la seua fase final, ja que el joc, les normes, el tauler, i les fitxes de preguntes i respostes ja han estat dissenyades, i l’alumnat dels 5 països ja l’ha testat amb un prototip que hem imprès. En breu ens arribarà el joc definitiu.

1r i 4t d’ESO: 

Posters “Dones de Ciència d’Alcanar”: entre l’11 de febrer, Dia de la Xiqueta i la Dona en la Ciència, i el 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, alumnes de 1r i 4t d’ESO van elaborar pósters de Dones de Ciència d’Alcanar, que es van imprimir i exposar en el vestíbul de l’Institut. Va ser una activitat molt bonica, i es van aconseguir …Podeu veure tots els pósters aquí.


 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Activitats 2n trimestre 2018/2019

PREMI DE LA SOCIETAT CATALANA DE FÍSICA A MIQUEL SÁNCHEZ PEL SEU TREBALL DE RECERCA, PLANIFICACIÓ I CONSTRUCCIÓ D'UN CLARINET